Facts

Geschiedenis van de sport

Wat is kickboksen?

Kickboksen lijkt misschien wel wat op boksen maar er zijn toch grote verschillen. Naast je vuisten gebruik je bij het kickboksen ook je knieën en benen. In het kickboksen vind je technieken uit taekwondo en karate terug. Oorspronkelijk is het kickboksen gebaseerd op het eeuwenoude Muay Thai of thaiboksen (zie ‘Wat is Thaiboksen?). Vanaf de jaren zestig werd het thaiboksen ook in andere landen beoefend, zoals Japan. Zij bedachten er de naam kickboksen voor. Niet veel later werd het kickboksen ook in Amerika en Europa bekend.

Wat is thaiboksen?

Muay Thai, ook wel thaiboksen genoemd is een vechtsport uit Thailand met een eeuwenoude oorsprong. De sport wordt als de meest effectieve staande ringsport gezien en er mag gebruik gemaakt worden van stoten, trappen, knieën en ellebogen. Oorspronkelijk werd Muay Thai gebruikt in oorlogssituaties om het land te beschermen tegen invallen en om de koning te beschermen.

Wat is boksen?

Boksen is een vechtsport waarin twee deelnemers van hetzelfde gewicht tegen elkaar vechten door middel van hun vuisten. Het moderne boksen evolueerde in Europa vooral in Engeland. Vandaar dat boksen ook wel Engels boksen genoemd wordt. Het boksen is een van de oudste vormen van lichamelijke oefening. In het oude Griekenland had het boksen een vaste plaats in de lichamelijke opvoeding. Boksen had in de Oudheid, net zoals vandaag, een vaste plaats in het programma van de Olympische Spelen.